Vijf dingen die u misschien nog niet wist over diabetes bij uw huisdier

Helaas komt diabetes (suikerziekte) ook regelmatig bij katten of honden (of zelfs bij konijnen, cavia’s en paarden) voor. Waar het gaat om typen, oorzaak en behandeling is diabetes bij dieren nagenoeg gelijk aan deze ziekte bij mensen. Maar er zijn ook verschillen.


Wist u bijvoorbeeld dat:

1. Type 1 diabetes vaker komt bij honden en type 2 vaker bij katten?

Bij type 1 diabetes worden door een auto-immuunreactie de bèta cellen door het eigen lichaam vernietigd. Hierdoor wordt er uiteindelijk steeds minder insuline geproduceerd. Bij type 2 reageren de lichaamscellen slechter op insuline. Een oorzaak hiervan kan overgewicht zijn en/of ouderdom. Ook het langdurig gebruik van corticosteroïden, zoals prednison of dexamethason kan diabetes type 2 veroorzaken.

2. Katten en honden alleen met een 2x daags insuline-schema behandeld worden?

Snelle insuline wordt alleen bij (de meeste) mensen ingezet ter behandeling om de glucose in het bloed te verlagen. Dit vergt goed nadenken en meer inspanning om steeds de juiste dosering te bepalen. Voor een dier is dit uiteraard niet haalbaar. Daarom krijgen huisdieren meestal een dieet en 2x daags een dosis (langer werkende) insuline voorgeschreven.

3. Het bloedprikken op andere plekken gebeurt dan je misschien zou denken?

Katten worden bij een glucosemeting meestal in hun oor geprikt en honden in hun bovenlip.

4. Diabetes bij honden kan ontstaan als gevolg van de ziekte van Cushing?

Het syndroom van cushing is een ziekte waarbij de bijnierschors een te grote hoeveelheid cortisol, een steroïde hormoon, produceert. De bijnieren zijn de 2 kleine klieren die naast de nieren liggen. De ziekte van Cushing wordt voornamelijk vastgesteld bij honden van middelbare of oudere leeftijd. Deze hormonale ziekte wordt in 85% van de gevallen veroorzaakt door een goedaardige tumor in het hoofd en in 15% van de gevallen veroorzaakt door een kwaadaardige tumor in de buik. De ziekte is vaak goed te behandelen.

5. Ook dieren last kunnen krijgen van zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes kan ontstaan onder invloed van natuurlijk progesteron dat wordt gevormd na iedere loopsheid. Drachtig of niet drachtig. Het progesteron stimuleert de groeihormoonproductie en deze zorgt ervoor dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Sterilisatie van een teefje kan de oplossing zijn in het geval van zwangerschapsdiabetes. In de meeste gevallen heeft de hond tijdelijk insulinetherapie nodig na de operatie maar kan deze geleidelijk worden afgebouwd en is het dier genezen.


Wanneer u vermoedt dat uw huisdier diabetes heeft heeft zult u altijd uw dierenarts moeten raadplegen. Voor een goede behandeling zijn er tegenwoordig ook genoeg hulpmiddelen, zoals test-, meet- en injectiematerialen te verkrijgen. Met de juiste verzorging kan uw huisdier gelukkig meestal nog heel oud worden.

Post navigation