De vijfde ziekte is een veel voorkomende ziekte onder baby’s en jonge kinderen. Bij de vijfde ziekte treden er zeer herkenbare vlekjes op op de huid, welke erg kunnen jeuken. De vijfde ziekte is een vrij onschuldige ziekte, die vaak snel weer voorbij gaat. Toch is het belangrijk om de ziekte en het ziektebeeld te herkennen, zodat u actie kunt ondernemen op het moment dat de symptomen optreden bij uw kind.
De vijfde ziekte bij kinderen en volwassenen
De officiële naam van de vijfde ziekte is erythema infectiosum. De vijfde ziekte heeft zijn bijnaam te danken aan de vroegere lijst van dokters met vlek gerelateerde ziektes en aandoeningen. Hierop stond deze ziekte als vijfde vermeld. Gelukkig maar, aangezien de naam iets makkelijker te onthouden is dan erythema infectiosum. Wanneer sprake is van de vijfde ziekte van kinderen, zal dit snel herkent kunnen worden door het optreden van kleine rode vlekjes op de huid. De vlekjes zullen doorgaans eerst in het gezicht optreden. Vervolgens zullen de vlekken zich snel uitbreiden naar vrijwel het gehele lichaam. De vlekjes zijn niet erg lang aanwezig. Doorgaans verdwijnen deze vlekjes weer binnen een weekje. De symptomen van de vijfde ziekte bij kinderen kunnen kenmerkend zijn als een gloeiende en warme huid. Daarnaast krijgen kinderen wat minder energie. Als een kind de vijfde ziekte heeft gehad, zal deze nooit meer besmet kunnen raken, zelfs niet op latere leeftijd. Men kan dus rustig bij een kind in de buurt komen die de vijfde ziekte heeft.
Wanneer mensen op latere leeftijd te maken krijgen met de vijfde ziekte, dan kunnen zij meer hinder ervaren van de symptomen. Daarnaast kan de ziekte langer aanhouden. Een risico groep voor de vijfde ziekte zijn zwangere vrouwen, die een verhoogde kans op een miskraam kunnen krijgen.
Besmetting met de vijfde ziekte
Een besmetting met de vijfde ziekte kan vaak niet voorkomen worden. De symptomen treden namelijk vaak na twee weken op, waardoor mensen ongemerkt besmet kunnen worden. Op het moment dat de uitslag zichtbaar is bij iemand, dan kan deze al geen andere mensen meer besmetten.