We hebben er allemaal wel eens last van, darmproblemen. We hebben iets verkeerds gegeten of hebben griep en krijgen last van diarree. Ook komt het voor dat de boel verstopt zit en dan spreken we van obstipatie. Er zijn in talloze middelen en drankjes op de markt waarbij gepretendeerd wordt dat ze uitstekend zijn voor onze stoelgang en onze darmflora, maar in eerste instantie zorgt een gezond eetpatroon er voor dat de kans op darmproblemen zo klein mogelijk is.
Darmonderzoek laten uitvoeren
Als de darmklachten langere tijd aanhouden is het raadzaam om de oorzaak van de darmklachten te achterhalen. Op advies van uw huisarts of een specialist kunt u een darmonderzoek laten uitvoeren (coloscopie). De huisarts zal u in dat geval doorverwijzen naar de specialist die vervolgens een uitgebreid darmonderzoek kan uitvoeren om de oorzaak van de darmklachten te achterhalen en vast te stellen van of er sprake is van een chronische darmaandoening. Met behulp van een flexibele slang, de coloscoop kan bijvoorbeeld de binnenkant van de dikke darm worden bekeken en onderzocht.
Verloop onderzoek van de darmen
De specialist die het darmonderzoek gaat uitvoeren zal u van tevoren uitgebreid informeren over het verloop van het onderzoek zodat u precies weet waar u aan toe bent en wat er gaat gebeuren. Een dergelijk voorbereidend gesprek duurt gemiddeld tussen de vijftien en dertig minuten. Tijdens het darmonderzoek wordt er door de arts een coloscoop (flexibele slang) in de anus gebracht waarbij vervolgens de darmwand uitgebreid wordt onderzocht. Als de specialist poliepen aantreft in de darmen, dan is het mogelijk deze te verwijderen tijdens de inspectie.
Om de binnenkant van de darm en de darmwand beter zichtbaar te maken wordt er lucht in de darmen geblazen, wat niet pijnlijk is maar wel een naar gevoel kan geven. Als het onderzoek achter de rug is, krijgt u de gelegenheid om even bij te slapen of te ontspannen.