Vincent het vrolijke virus

Vincent is een klein mannetje met lange armen en benen. Hij woont niet in een gewoon huis maar in een computer. Met zijn lange armen en benen slingert hij aan de draden in de computer. Vincent kan zich net zo klein maken als een knikker. Zo rolt hij onder de grond en de huizen van de ene naar de andere computer. Misschien komt hij ook wel eens bij jou langs!

Op een dag belandt Vincent in de computer van Maaike terwijl zij een spelletje zit te spelen. Het is best een moeilijk spelletje en Maaike zit erg ingespannen op haar stoel. Ze heeft al heel veel punten gehaald. ‘Maaike’, roept haar moeder van beneden, ‘kom je even een glas limonade drinken, je zit al veel te lang achter de computer!’.

Maar wat is dat? Maaike zit zo ingespannen naar de computer te kijken dat ze haar moeder niet hoort roepen. Ook heeft ze niet door dat haar ogen net zo vierkant worden als het scherm van de computer. Omdat Maaike zo lang naar de computer heeft gekeken heeft ze vierkante ogen gekregen! De enige die het wel in de gaten heeft is Vincent, het vrolijke virus. Gelukkig maar, nu kan hij Maaike waarschuwen dat ze moet stoppen met het spelletje.

‘Dag Maaike’, zegt Vincent vanuit de computer. Maaike schrikt van de stem uit de computer. ‘Niet schrikken hoor’, zegt Vincent. ‘Ik ben Vincent, het vrolijke virus en ik kom je waarschuwen’. Maaike snapt er niets van. Hoe kan het nou dat er een stem uit de computer komt? Zit er soms iemand in? ‘Wees maar niet bang’, zegt Vincent met zachte stem. ‘Je moet nu wel stoppen met het spelletje anders blijven je ogen voor altijd vierkant!. Met de computer spelen is leuk, maar je moet het nooit heel lang doen! Anders krijg je pijn aan je ogen, in je armen of handen’.

Maaike rent de kamer uit naar de slaapkamer van haar ouders. In de grote spiegel kijkt ze naar haar ogen. Ze schrikt zich een hoedje! Haar ogen zijn zo vierkant als de blokkendoos van haar kleine broertje. Maaike kan wel huilen. Maar kijk, langzaam worden haar ogen weer normaal. Wat fijn dat Vincent haar waarschuwde. Nu was het gelukkig nog niet te laat. Maaike loopt snel weer terug naar haar kamer om Vincent te bedanken. ‘Vincent, Vincent, ben je daar nog?’ Maar Maaike krijgt geen antwoord. Heeft ze het allemaal gedroomd? Ze loopt nog eens om de computer heen en klopt er een paar keer op. Maar het blijft stil.
Dan hoort ze plotseling haar moeder weer roepen: ‘Maaike! Ben je daar nog?’ Zou ze het haar moeder vertellen? Die zou het wel een raar verhaal vinden. Een pratende computer……………………ze kon het zelf ook nauwelijks geloven.

Maaike besluit haar geheim niet verder te vertellen. ‘Ik kom eraan mam’, roept ze naar haar moeder en ze doet de computer uit.

Post navigation