Jonge vrouwen voelen de meeste stress in het moderne leven

Als je de moderne vrouw van vandaag een beetje probeert bij te houden dan is dat nog een hele taak. Want de jonge vrouw van vandaag heeft maar een druk bestaan.Niet alleen zorgen zij voor het gezin en doen daarnaast nog een parttime/fulltime baan. Nee ook hebben ze vaak nog eens een druk sociaal leven, gevuld met uitjes en diners met vrienden. Sociale omgang en een groot gevoel voor betrokkenheid zorgen ervoor dat de vrouw de lat voor zichzelf behoorlijk hoog legt anno 2019.

Mooi voor de buitenwereld

Voor de buitenstaander komen zij over als succesvolle mensen die alles voor elkaar lijken te hebben. Maar achter de schermen worstelen zij in het geheim met hoge niveaus van stress, geestelijke gezondheidsproblemen en een gebrek aan welzijn. Dit komt mede omdat zichzelf een behoorlijk takenpakket geven. Niet alleen willen ze er goed uitzien, nee daarnaast willen ze ook een succesvolle carrière en tevens willen ze een toegewijde moeder zijn voor het gezin.

Ondanks het feit dat ze op ze daarmee in de top van vele sociaal-economische indicatoren komen, zoals het inkomen en het opleidingsniveau, merken steeds meer jonge vrouwen dat ze worstelen met hoge niveaus van stress. Tal van studies hebben de tegenstrijdigheid aangetoond door vrouwen die hoge prestaties leveren, maar wiens interne onrust een nadelige invloed heeft op de kwaliteit van hun leven.

Niveau van welzijn

De veronderstelling dat een goede carrière of mooi huis gelijk staat aan geluk is misschien dan ook niet helemaal juist.  Vrouwen halen hun welzijn uit de relaties die ze hebben met anderen, onze connecties geven ons onze identiteit en waarden.” Als we die connectiviteit niet hebben, dan gaat onze mentale gezondheid eronder lijden.

De inaugurele index voor persoonlijk welzijn van de National Australia Bank, toonde aan dat vrouwen tussen 18 en 29 het laagste niveau van welzijn van een groep hadden vanwege een waargenomen gebrek aan tijd, financiële zorgen en werkproblemen.

Niet alleen dat, maar het succes en geluk dat ze in andere delen van hun leven ervaren, faalt om deze angst te compenseren.Het rapport ondersteunt een eerder onderzoek naar de mentale toestand van jonge vrouwen, van wie velen zich overweldigd voelen door keuzes en druk in het leven. Onderzoekers zeiden dat deze “acute afname van de psychische gezondheid van jonge vrouwen” werd aangedreven door tal van factoren, waaronder minder optimisme over de toekomst.

Lifeline’s Nationale Stress Poll, ontdekte dat rijkdom en jeugd geen garantie voor geluk was en dat 46 procent van de jonge vrouwen meldde dat ze stress leden vergeleken met 35 procent van de mannen. Vrouwen zijn minder geneigd om hulp te zoeken als deze stress zich voordoet of zelfs te erkennen dat ze een probleem hadden. Veelal worden er uitvluchten gezocht om zichzelf te helpen. In de vorm hulpmiddelen zoals stressballen of andere manieren om te ontladen zoals het doen van een sport of een gang naar de sauna.

Licht vertekend beeld van de realiteit

Terwijl we zeker een trend van perfectionisme bespeuren in de huidige maatschappij moeten we zeggen dat het beeld niet altijd even realistisch is. In vervlogen tijden hebben we gewoon dingen gedaan en accepteerde we de neven zijdes ook meer. Vrouwen hadden het vroeger ook gewoon druk en een grote last op de schouders. Maar ze klaagde hier gewoon minder over en ze accepteerde de consequenties die dit met zich meebracht, Nu willen we dat zaken meer perfect zijn en dat alles netjes met elkaar verbonden wordt Maar dit ligt de druk op jezelf natuurlijk wel een stuk hoger, waardoor je eerder het gevoel kan krijgen dat je al die connecties niet meer kan overzien waardoor je sneller het vertrouwen kan verliezen. Dit kan allerlei klachten tot gevolg hebben. Wat soms zelfs kan leiden tot depressies.

Conclusie 

Daarom is het belangrijk dat we een goed evenwicht leren vinden tussen werk, gezin en sociale contacten. En vooral ook dat we leren relativeren  en leren nee te zeggen. Dus vrouwen weiger vooral om perfect te willen zijn. Al willen jullie dit zelf graag, besef dat de buitenwereld dit lang niet altijd van je verlangt.  Denk eerder, dit is wat ik nu voor je kan betekenen en, hier zullen jullie het mee moeten doen!

Post navigation