Slapen

Oneirologie, dromen en droomsoorten

Het lijkt simpel. Volgens Wikipedia is de droom een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart als hij of zij slaapt. Ze komen meestal voor tijdens de remslaap en duren zo’n 5 à 10 min. Wel eens van een oneirologie gehoord ? Een oneiroloog is iemand is die dromen interpreteert, en de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen en interpreteren van dromen, wordt oneirologie genoemd. Tot daar de wetenschappelijke uitleg. Maar dromen zijn zoveel meer…en jullie weten ook nog niet dat er tal van droomsoorten bestaan.  De dagrest dient dan weer om gebeurtenissen te verwerken en nieuwe ideeën op te doen, want ’s nachts werken en denken onze hersenen anders dan overdag. Wie kent er niet de nachtmerrie ? Hopelijk hebben jullie van deze boze dromen niet te veel last. Ze leggen je diepste ziel bloot en gaan op zoek naar je meest verborgen angsten. Alles waarvoor je tijdens de dag op de vlucht gaat komt hier tot leven. Ze zijn misschien heel vervelend maar houden je alert.

Tijdens je lucide dromen ben je ervan bewust dat je droomt. Je hebt er als het ware controle over en ze helpen je om meer grip op je leven te krijgen. Helderziende dromen helpen je om een brug te maken van verleden naar toekomst. Ze laten je een glimp zien van wat je nog te wachten staat, in functie van wat je reeds ervaren hebt. Waarschuwingsdromen gaan dan weer over iets wat je in het verleden is overkomen of hebt gedaan en waarvan je de oplossing helder gaat zien. Verwerkingsdromen gaan nog dieper dan waarschuwingsdromen en helpen je dagdagelijkse ervaringen op een rijtje te zetten. Grote dromen hebben dan weer te maken met een rode draad in je leven. Ze komen als het ware altijd terug zoals een televisie serie en helpen je tijdens periodes van verwarring, crisis of desoriëntatie om de blokkades te vermijden. Sluimer hallucinaties komen dan weer voor bij het inslapen of het ontwaken. Ze zijn moeilijk van de werkelijkheid te onderscheiden. Graag weten wij wat onze dromen allemaal betekenen. Vooral als je dikwijls over hetzelfde droomt ga je daar de betekenis van zoeken.

Heb je het bv moeilijk met aankleden in je droom, dan betekent dit dat je het lastig hebt om jezelf te zijn in groep. Je weet niet goed hoe je jezelf moet gedragen en denkt vooral dat anderen je niet leuk vinden. Droom je over een aardbeving, dan heb je wellicht iets wereldschokkends meegemaakt of gehoord. Of maak je je zorgen om financiële zaken. Dikwijls worden wij achtervolgd in onze dromen. Hierdoor vermijden wij bedreigende of moeilijke situaties. Zit je zelf iemand achterna, wat ook veel voorkomt, dan probeer je een moeilijk doel te bereiken of een lastige taak te voltooien. Soms vallen we in een afgrond. Zo’n droom geeft gevoelens van leegheid en frustratie weer. Iets waar je veel tijd hebt aan besteed en dat de moeite niet waard is. In het verleden werden de dromen geïnterpreteerd als boodschappen van God of van de Goden, al naargelang de godsdienst. Ze hadden een voorspellende functie. Zo herinner ik mij de televisie serie over de Vikings. Een “ziener” voorspelde de toekomst van de leiders op basis van hun dromen. Hij “zag” of ze de veldslagen gingen winnen of niet. Of de vrouwen zonen of dochters gingen baren. Of welke rampen hun ook al te wachten zouden staan.

Of dromen bedrog zijn,en dat oneirologie wel een wetenschap,  daar durf ik mij niet over uitspreken. Meestal ben ik ’s morgens al vergeten wat ik die nacht gedroomd heb. Maar raar is het toch dat wij soms plots oog in oog staan met een vader of moeder die al zoveel jaren overleden is. Of ons terug zien als klein meisje of jongen in onze kindertijd. Of dromen over een relatie die al lang voorbij is met personen die we al een hele tijd niet meer gezien hebben. Of, en dat gebeurt mij dikwijls, als gepensioneerde over je werk dromen en er zo in opgaan dat je er moe wakker van wordt.Zo, ik hoop dat ik wat klaarheid heb gebracht in jullie nachtelijke ervaringen. Ik wens je in ieder geval een zalige nachtrust met de mooiste zoete dromen.

Bron: Slaapmasker.com