Tommy gaat op vakantie

Vandaag is een spannende dag voor Tommy. Hij gaat met de hele familie op vakantie: Papa, mama, tante Selma, ome Joop en oma, en Tommy zelf natuurlijk. Ze moeten een heel eind reizen, wel urenlang! Eerst gaan ze met de auto, dan met de boot en dan nog met de bus. Dus ze moeten al vroeg opstaan, nog veel vroeger dan anders.

Tommy is als eerste wakker. Hij kan niet meer slapen, zo spannend vindt hij het. Als hij bij papa en mama op de slaapkamer gaat kijken ligt papa nog in diepe slaap. Zijn haar zit heel erg gek, hij lijkt wel een gekke clown! Mama is al een beetje wakker, en Tommy mag naast haar in bed liggen. Dat is heel gezellig. Misschien vindt mama op vakantie gaan wel net zo spannend als Tommy. Mama neuriet zachtjes liedjes in Tommy’s oor. Dat kriebelt, maar het is wel een fijn gevoel.

Mama gaat broodjes smeren voor het ontbijt, en Tommy mag helpen. Papa slaapt nog steeds: opstaan luie papa, straks missen we nog de boot! In de keuken zingen Tommy en mama met de radio mee. Mama maakt veel broodjes, want van reizen krijg je honger. Papa is inmiddels aangekleed, en loopt druk heen en weer met de koffers. Want er moet veel mee op vakantie: de bal, de vlieger, een schep om mee te scheppen en ook Tommy’s zwembroek. Eindelijk zijn ze klaar om te vertrekken.

Tommy en zijn ouders rijden naar de boot. Bij de boot wachten tante Selma, Oom Joop en oma al op hen. Met zijn allen gaan ze met de grote boot naar het eiland. Hoe heette het eiland nou ook alweer? Tommy vraagt het aan Ome Joop. Omdat de motor van de boot zoveel herrie maakt, moet Tommy het wel twee keer vragen. ” Schiermonnikoog”, buldert Ome Joop, ” Zo heet het eiland”.

Ome Joop wijst naar de vogels die boven de boot lijken te hangen. ” Dat zijn meeuwen”, vertelt Joop. Tommy kan de vogels van heel dichtbij zien, zo dicht vliegen ze boven zijn hoofd. Tommy is een beetje bang dat een vogel op zijn kop zal poepen. Maar als hij beter durft te kijken, ziet hij dat de vogels bijna niet bewegen en toch blijven zweven! Dat is knap van die vogels. Van oom Joop mag hij de meeuwen een stukje brood voeren.

Na een klein uurtje komen ze weer aan wal. ‘Aan wal’ , dat betekent dat ze weer met hun voeten op de grond staan, vertelt ome Joop. Die heeft vroeger gevaren, dus hij weet er veel over te vertellen. Toch snapt Tommy het niet helemaal, want op de boot stonden ze toch ook met hun voeten op de grond? In ieder geval brengt de bus van het eiland hun bij hun camping.

Op de camping staan allemaal tenten, grote en kleine. In sommige tenten slapen hele gezinnen, in anderen maar eentje. Tommy en zijn familie hebben twee tenten meegenomen, twee grote. Hij slaapt bij papa en mama in een tent. Samen met papa gaat Tommy de camping verkennen. Het is een groot stuk land, met allemaal duinen er omheen. Papa en hij gaan wat lopen in de duinen. Opeens houdt papa Tommy tegen. “Kijk nou es, Tommy, zie je dat?” Papa wijst op een nestje. Daar zit een vogel te broeden. Papa legt uit dat dat de moeder is, en dat ze vast haar eitjes warm moet houden. Da’s heel veel werk voor een moedervogel. Als Tommy dichterbij wil komen, wordt de vogel heel boos:” kaai, kaai, kaai!!” doet ze. Niet doen mensenkind!! Bij mijn eitjes wegblijven!!, lijkt ze te zeggen. Papa en Tommy lopen maar gauw door.

Later op de avond mag Tommy nog even spelen voor het slapen gaan. Hij gaat met zijn vlieger een stukje de duinen in. En stiekem wil hij nog even bij het nest gaan kijken. Hij wil zo graag zien of er al jonkies zijn. Voorzichtig loopt hij naar de plek van het nest toe. Maar moedervogel is nergens te bekennen. Nou moe, nu liggen die eitjes daar maar alleen! Voorzichtig voelt Tommy aan de eitjes. Ja hoor, helemaal koud. Nou, dat is ook een toestand zeg! Tommy stopt de eitjes in zijn broekzak. Mischien wil papa de eitjes wel warm houden voor de vogel.

Met zijn gevonden schat in zijn zakken loopt hij terug naar de tent. Trots laat hij de eitjes aan papa zien. Maar die is helemaal niet trots op Tommy en ook niet blij. Papa begint zomaar te schreeuwen naar Tommy:”Domme jongen! Die moedervogel was alleen maar even eten halen!! Nu heb je het nest verstoord! Hoe moet moeder nu haar eieren vinden?” Nu wordt Tommy ook heel boos. Hij wilde toch alleen maar helpen? Kon Tommy toch ook niet weten? Papa had dat er nu helemaal niet bijverteld. Huilend gaat Tommy slapen. Hij geeft papa geen nachtzoen, zo boos is hij op hem.

Niks domme Tommy! Domme moedervogel, die zomaar haar eitjes alleen laat.
Domme papa, die zomaar begint te schreeuwen.

Post navigation