Dag lieve Polly

Polly is de hond van Mike en Julie. Toen Mike en Julie geboren werden was Polly er al. Nu is ze al heel oud en lopen kan ze ook niet meer zo goed. Soms staat Polly nog even op om wat drinken of een plas te doen. Maar het liefst ligt ze de hele dag in haar mand te slapen. Spelen wil ze ook niet meer. Zelfs niet met haar lievelingsbal.

Polly ziet er zo moe uit en een beetje verdrietig. Net alsof ze wil zeggen: ´laat mij maar met rust, ik heb toch nergens zin meer in´. Mike en Julie proberen van alles, maar het helpt niet. Polly wil niet spelen en koekjes hoeft ze ook al niet. Zelfs het stukje leverworst laat ze liggen.

Dan besluiten pappa en mamma om met Polly naar de dierenarts te gaan. Misschien kan hij zeggen wat er met Polly aan de hand is. Met z´n allen stappen ze in de auto. Polly mag op een dekentje tussen Mike en Julie op de achterbank van de auto liggen. Zo rijden ze naar de dierenarts.

In de wachtkamer van de dierenarts zitten gelukkig niet zoveel mensen. Ze hoeven maar een klein poosje te wachten tot ze aan de beurt zijn. Pappa tilt Polly op de tafel zodat de dierenarts goed naar Polly kan kijken. De dierenarts zoekt en voelt en luistert, maar hij kan niets vinden. Polly is niet ziek. Nee Polly is gewoon op. De dierenarts legt uit dat honden, wanneer ze heel oud worden, geen zin meer hebben om te leven. Ze zijn dan op. Het is eigenlijk net als een kaars. Die steek je aan en gaat dan branden, maar na een tijdje is de kaars opgebrand en doet ie het niet meer. Zo gaat het ook met honden als ze heel oud worden. Ja, zelfs met mensen.

De dokter legt uit dat Polly waarschijnlijk binnenkort in slaap zal vallen. Een hele diepe slaap. Dan wordt Polly niet meer wakker. Net alsof ze altijd in dromenland is.

Mike en Julie zijn best verdrietig. Ze willen Polly eigenlijk nog helemaal niet missen. Maar ja, als Polly steeds zo moe is en echt nergens zin meer in heeft dan kunnen ze daar niets aan doen.

Die avond mogen Mike en Julie hun matrassen bij de mand van Polly leggen. Dan is Polly niet zo alleen. Allebei geven ze Polly een dikke knuffel. Welterusten Polly. En Polly geeft Mike en Julie een lik op hun wang. Alsof ze wil zeggen ´welterusten Mike, welterusten Julie´. Met z´n drieen dicht bij elkaar vallen ze in slaap. Alle drie dromen ze dat ze in dromenland zijn. Het is leuk daar joh. Alles kan en alles mag. Het is er heel mooi en er is veel speelgoed om mee te spelen. En weet je, je hoeft er niet eens naar school. Iedereen is er vriendjes met elkaar en alle honden rennen achter elkaar aan door het grote hondenbos.

En Polly? Polly is niet meer wakker geworden.

Ze is in dromenland gebleven en speelt daar met haar vriendjes. Iedere dag eet ze wel een hele leverworst op en ze krijgt wel honderd koekjes. Wedden dat Polly daar heel veel plezier heeft!

Post navigation