Agent Jan

Agent Jan zit achter zijn bureau. Hij leest de krant. Daarin staat het nieuws. Over wat er is gebeurd. Op het eiland waar hij woont. En over de hele wereld. Ook of er ergens dieven zijn ontsnapt. Want als dat zo is moet agent Jan extra goed opletten. Agent Jan moet er om lachen. Want Boris, Rattemuis en Haha zitten achter de tralies.

Maar dan hoort agent Jan een vreselijk lawaai. Het koffiekopje rammelt op het bureau. Dan ziet agent Jan een grote vrachtauto de straat in rijden. Een hele grote vrachtauto. Die mag helemaal niet door de straat rijden. Daar is de vrachtauto veel te groot voor. En te zwaar. Verderop staat de vrachtauto stil. Agent Jan rent er snel heen. Maar o, wee. Hij moet meteen aan de kant want de vrachtauto rijdt achteruit! Dat kan niet want de straat is veel te smal. Agent Jan wil met de chauffeur van de vrachtauto praten maar die hoort niets. Door het lawaai. En hij is zo druk met achteruit rijden dat hij agent Jan niet ziet. En daar gaat het al verkeerd.

De voorkant van de vrachtauto zit knetter vast tegen een verkeersbord. En de achterkant van de vrachtauto staat tegen een auto. De grote vrachtauto kan niet meer vooruit. En hij kan niet meer achteruit. De chauffeur van de vrachtauto gooit het portier open. Tegen het hoofd van agent Jan. Hij valt op de grond. Hij wordt heus boos op de chauffeur. Waar bent u mee bezig? Roept hij. Hij heeft zich zeer gedaan. Zijn politiepet staat scheef op zijn hoofd. Dat ging per ongeluk, meneer agent. Ik moet meneer de Bruin helpen met de verhuizing. Maar zo’n grote vrachtauto, zegt agent Jan. Moet je kijken wat er gebeurd is! Dat zeg ik. Dat ging per ongeluk, meneer agent.

Maar agent Jan pakt zijn bonnenboekje. En hij schrijft een bekeuring uit. Een bekeuring voor een kapot verkeersbord. En een bekeuring voor een deuk in de auto. Maar kijk nou eens. Er staat een file in de stad. Omdat de grote verhuisauto midden op straat staat kan niemand er langs. Mensen toeteren in de auto. Mensen zuchten en klagen. Agent Jan blaast op zijn fluit en gaat midden op straat staan. Geduld mensen! Even geduld! De auto gaat zo aan de kant! En de chauffeur moet terug. Die grote verhuisauto mag niet. Hij moet een kleinere auto halen. Een bestelauto. Maar hoe krijgt de chauffeur de grote auto weer uit de straat?

De chauffeur moppert dat hij weer terug moet. En omdat hij twee bekeuringen heeft. En meneer de Bruin moppert ook. Omdat het allemaal te lang duurt. En agent Jan? Agent Jan staat voor de verhuisauto. En hij zwaait met zijn armen. En roept steeds: Verder! Verder! Ja! Goed zo! Nee! Terug! Stop! Ho! Nog een keer! En dan rijdt de chauffeur het hele verkeersbord uit de grond. Jij zorgt er voor dat er weer een nieuw verkeersbord komt! Bromt agent Jan. Eindelijk is de vrachtauto de straat uit. En kan iedereen er weer langs.

Diezelfde middag komt een nieuw verkeersbord. En meneer de Bruin is verhuisd. Het duurde alleen iets langer. Omdat ze een kleinere verhuisauto hadden. Daar gaat niet zo veel in als in een grote verhuisauto. En agent Jan zit weer achter zijn bureau. En leest de krant. Daarin staat: Verhuisauto zit vast in de straat. En agent Jan lacht.

Post navigation