Sneeuw

Bas loopt met mama naar huis. Hij is naar de peuterspeelzaal geweest en heeft nu kerstvakantie.

‘Mama’ zegt Bas, ‘ik weet een nieuw liedje over sneeuw’. ‘Oh’ zegt mama, ‘heb je dat liedje vandaag geleerd?’ ‘Ja, van de juf’, zegt Bas. ‘Zal ik het eens zingen?’ Bas wil het nieuwe liedje gaan zingen, maar dan ziet hij iets in de lucht: ‘Mama, mama…….sneeuw!’ roept Bas. En inderdaad: er vallen grote sneeuwvlokken uit de lucht. De sneeuw blijft liggen op de grond. ‘Misschien kunnen we straks een sneeuwpop maken’ zegt mama. ‘Ja leuk’, antwoordt Bas. Hij rent over de stoep heen en weer met z’n mond open: Bas wil de sneeuwvlokjes vangen met zijn tong.

Bas en mama lopen verder naar huis. ‘Kijk mama’ zegt Bas, ‘overal sneeuw.’ ‘Ja’, zegt mama, ‘alles is wit van de sneeuw, mooi he? Maar het is wel koud!’ Als Bas en mama bijna thuis zijn zien ze Tim met zijn broer, ze komen net uit school. Tim is het vriendje van Bas. Hij zit al op de basisschool bij zijn grote broer Jeroen. Als Bas 4 jaar is mag hij ook naar de basisschool van Tim. ‘Ti-im…..Ti-im….’ roept Bas. Tim ziet Bas en zwaait. ‘Mag Tim bij mij komen spelen, mama?’ vraagt Bas. ‘Ja hoor, dat is goed’, zegt mama, ‘dan maken we allemaal samen een sneeuwpop, misschien wil Jeroen ook wel helpen’. ‘Ti-im, kom eens’ roept Bas. Tim en Jeroen lopen naar Bas toe. ‘Kom jij met mij spelen in de sneeuw?’ vraagt Bas, ‘en gaan we dan een sneeuwpop maken? Kom jij dan ook helpen?’ Bas kijkt naar Jeroen. ‘Ok’ zegt Jeroen, ‘ik vraag het even aan m’n moeder en dan kom ik met Tim naar jullie, is dat goed?’ ‘Prima’ zegt de moeder van Bas, ‘dan zien we jullie wel komen.’ Bas lacht en zegt: ’tot zo’ en loopt met mama verder naar huis.

Als Bas en mama thuis komen pakt mama de rubber laarzen en een oude broek van Bas. ‘Trek deze maar aan als je in de sneeuw gaat spelen’, zegt mama. Bas trekt gauw zijn schoenen en broek uit en zegt:’mama, mijn sokken zijn nat!’ Mama vertelt Bas dat hij nog even moet wachten met de laarzen en dat ze schone droge sokken voor hem gaat pakken in de kast. ‘Tim komt zo’, zegt Bas. ‘Jaja’, zegt mama. Als mama de sokken gepakt heeft en Bas’ voeten heeft afgedroogd trekt Bas de droge sokken en de oude broek aan en pakt de laarzen uit de gang. ‘Wacht maar even met de laarzen tot je naar buiten gaat’, zegt mama, ’trek nu nog maar even je sloffen aan’. Bas loopt terug naar de gang en pakt zijn sloffen. Dan komen Tim en Jeroen achterom binnen.

‘Ba-as, trek je laarzen maar aan, Tim en Jeroen zijn er,’ roept mama. Bas rent de kamer in, ziet Tim en Jeroen en rent weer terug naar de gang. Hij komt met de laarzen en z’n jas naar de kamer en vraagt mama om hem te helpen. Mama helpt Bas met de laarzen en de jas. ‘Even wachten’, zegt mama, ‘de muts, sjaal en handschoenen nog’. ‘Hoeft niet’, zegt Bas. ‘Jawel hoor, het is veel te koud buiten’ legt mama uit, ‘kijk, Tim en Jeroen hebben ook een sjaal, muts en handschoenen aan, zie je dat?’ Mama zet Bas de muts op en helpt hem met de handschoenen en de sjaal. ‘En nu naar buiten…..maar in de tuin blijven hoor!’

Bas, Tim en Jeroen rennen naar buiten, de tuin in. Het sneeuwt nog steeds. Op het gras ligt een hele dikke laag sneeuw. Bas en Tim rennen door de sneeuw op het gras. ‘Kijk’ roept Tim, ‘daar was ik!’ Tim kijkt naar zijn voetstappen in de sneeuw: ‘en daar was jij!’ Hij wijst naar de sneeuw waar Bas gerend heeft. Jeroen is al begonnen met het maken van de sneeuwpop: hij heeft een sneeuwbal gemaakt en rolt deze nu door de sneeuw. De sneeuwbal wordt steeds groter. Bas en Tim maken ook een sneeuwbal en rollen deze door de sneeuw. Het lukt niet zo goed. ‘Maken jullie maar kleine sneeuwballen voor op de buik’ zegt Jeroen, ‘en leg ze dan op de tegels op het pad’. ‘Oke’ zeggen Bas en Tim tegelijk; ze lachen en laten zich vallen in de sneeuw.

Bas’ moeder komt naar buiten en vraagt of ze nog moet helpen. ‘Ja’, zegt Jeroen, ‘ik heb de buik al klaar, maar ik moet het hoofd nog . Kan jij die er dan bovenop zetten?’ ‘Doe ik, je roept me maar als het hoofd klaar is’ zegt de moeder van Bas,’ ik pak even een oude hoed en sjaal voor de sneeuwpop en een bezem’. Jeroen rolt een nieuwe sneeuwbal door de sneeuw. Tim en Bas rollen door de sneeuw, ze hebben veel plezier. ‘Hoe zit het met die sneeuwballen?’ vraagt Jeroen. ‘Oeps’, zegt Tim, ‘kom Bas, we gaan sneeuwballen maken’ Bas en Tim maken sneeuwballen en leggen ze op het tuinpad.

Daar komt de mama van Bas met de spullen voor de sneeuwpop naar buiten. ‘Het hoofd is klaar’ roept Jeroen. De moeder van Bas zet het hoofd op de buik van de sneeuwpop. Ze zet de hoed op het hoofd van de pop en doet hem de sjaal om. ‘Kom eens Bas’ zegt ze, ‘jij mag de ogen van de sneeuwpop maken. Hier zijn 2 grote knopen.’ Ze tilt Bas op en hij duwt de knopen in het hoofd. ‘Voorzichtig!’ zegt mama. Het gaat goed. Mama maakt nu de mond van kleine knopen en ze geeft Tim een wortel. ‘Dit is de neus’ legt ze uit, ‘die mag jij doen’. Ze tilt Tim op en hij steekt de wortel in het hoofd.

‘Nu nog de sneeuwballen op de buik’ zegt Jeroen. Bas rent naar het tuinpad en pakt een sneeuwbal. Hij loopt naar de sneeuwpop en duwt de bal op de buik. ‘Zo, op de buik’ zegt hij. ‘Ikke ook’, roept Tim. Hij rent naar de sneeuwballen, maar valt. ‘He he’ roept Jeroen, ‘nu zijn alle sneeuwballen kapot!’ De moeder van Bas raapt Tim op en vraagt: ‘heb je je pijn gedaan, Tim?’ Tim zegt niks. ‘Helemaal niet erg hoor, van die sneeuwballen, dan is die ene bal op z’n buik gewoon zijn navel’ zegt de moeder van Bas. ‘Hahaha’ lacht Bas, ‘een sneeuwpop met een blote buik!’

‘Kom’, zegt de moeder van Bas,’ we gaan naar binnen lekker chocomel drinken’. ‘Jaja, lekker, roept Bas en hij pakt Tim bij de hand. ‘Ga je mee naar binnen?’ Tim lacht en ze gaan samen met Jeroen en de mama van Bas naar binnen. Ze trekken de laarzen en jassen, sjalen, muts en handschoenen uit en lopen de kamer in. Als ze in de kamer zijn geeft de moeder van Bas droge kleren aan Bas en aan Tim en daarna schenkt ze chocomel in.

Als Bas en Tim de droge kleren aan hebben gaan ze samen met Jeroen voor het raam zitten. Ze kijken door het raam naar buiten, naar de sneeuwpop. ‘Mooi he?’ vraagt Bas. ‘Ja hoor, heel mooi’, zegt de mama van Bas, ‘een heeeeele mooie sneeuwpop!’

Post navigation