Dag slaapkamer, dag huis

‘Zo,’ zegt mamma, ‘dat is dat.’ En ze zet de laatste doos in de verhuiswagen. ‘Kom Lotte, dan lopen we nog een keertje door het huis om te kijken of we iets vergeten zijn. Als pappa dan zo komt, dan gaan we.’ Lotte snapt er niets van, mamma klinkt zo blij. Het is toch helemaal niet leuk om te verhuizen?

Lotte is helemaal niet blij. Een tijdje geleden vertelden pappa en mamma haar dat ze weg zouden gaan uit dit huis. Verhuizen naar een ander huis, in een andere stad. Een huis met een mooie tuin, veel meer slaapkamers en zelfs een boomhut. Maar van Lotte hoeft het niet. Ze vindt dit huis fijn en ook de tuin vindt ze prima. Bovendien wonen al haar vriendjes en vriendinnetjes vlakbij. Er is altijd wel iemand om mee te spelen en om samen mee naar school te lopen. Want ook de school is vlakbij. En juf Marijke zal ze ook heel erg missen. Juf Marijke is de lievelingsjuf van Lotte. Juf Marijke kan heel mooi zingen en hele mooie tekeningen maken op het schoolbord. Lotte hoopt dat ze later net zo mooi zal kunnen tekenen als juf Marijke. Wie moet haar dat nu leren? Op de nieuwe school is er vast geen juf die zo mooi kan tekenen, denkt Lotte.

‘Lotte, wat sta je daar nou te dromen, we moeten opschieten. Pappa is er en de verhuiswagen gaat ook zo weg.’ Lotte schrikt op. Ze stond te dromen in haar slaapkamer. Die is helemaal leeg. Alleen haar kast staat er nog. Die is voor de nieuwe mensen. Lotte krijgt een nieuwe kast. ‘Dag slaapkamer,’ zegt Lotte zachtjes. Langzaam loopt ze de trap af naar de lege woonkamer. De bank is weg, de televisie is weg. Alles is weg. De kamer is leeg. Zelfs de gordijnen hangen er niet meer.

Als Lotte naar buiten loopt zitten pappa en mamma en haar kleine broertje Nils al te wachten in de auto. ‘Kom maar meis, dan gaan we,’ zegt pappa opgewekt. En Nils zegt ‘prrrrr lllaalllllaaalloooo,’ want hij kan nog niet praten. Waarom is iedereen toch zo blij, denkt Lotte. Ze gaat met een sip gezicht op de achterbank zitten. Dan start pappa de auto. ‘Dag slaapkamer, dag huis,’ zegt Lotte zachtjes.

Dan rijdt de auto de straat uit. Lotte kijkt sip om zich heen. Ze zal het allemaal zo missen: het huis, haar slaapkamer, de tuin, haar vriendjes, haar school en natuurlijk juf Marijke. Pappa en mamma proberen Lotte weer een beetje vrolijk te maken. Ze vertellen allemaal leuke dingen over het nieuwe huis met de mooie tuin. Maar Lotte gelooft er niets van. Eerst maar eens zien, denkt ze.

Na een uur rijden ze de straat binnen waar hun nieuwe huis staat. Het is druk op straat en op de stoep spelen veel kinderen. Dat komt natuurlijk omdat het mooi weer is en de kinderen allemaal vakantie hebben. ‘ Kijk eens Lotte, allemaal nieuwe vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen,’ zegt pappa. Maar Lotte wil helemaal geen nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Dan stopt de auto voor het nieuwe huis. Het is een groot huis, maar toch ziet het er niet ongezellig uit. In de tuin staat een oude appelboom en als Lotte de auto uitstapt komt er een kwispelende hond aangelopen. Hij springt blij tegen Lotte op alsof hij zegt ´Hoi Lotte, wat leuk dat je er bent.´ ‘Bas, Bas kom hier,’ roept een meisje naar de hond. Dan loopt het meisje naar Lotte toe, ‘hoi ik ben Maaike en dit is Bas. Sorry dat hij zo tegen je aan springt, maar het is nog een jonge hond en hij wil altijd spelen,’ zegt het nieuwe buurmeisje van Lotte. Dan vraagt ze aan Lotte; ‘komen jullie hier wonen?’ ‘Ja,’ zegt Lotte, maar echt blij klinkt het niet. Dan vertelt Maaike dat ze altijd in de boomhut speelde met haar vorige buurmeisje en dat ze het jammer vindt dat zij is verhuisd.

Lotte vertelt Maaike dat zij ook helemaal niet wilde verhuizen en dat ze liefst weer naar haar oude huis terug zou gaan. ‘ Weet je wat,’ zegt Maaike ‘ ik zal je de buurt eens laten zien en je nieuwe school met het grote speelplein. En dan kunnen we daarna wel verstoppertje spelen met alle kinderen uit de buurt. Dan doen we wel vaker. Das hartstikke leuk. Vooral ´s avonds, als we wat langer op mogen blijven.’

En zo gaan Lotte en Maaike op pad. De buurt in en langs de nieuwe school van Lotte. En ze gaan op de wipwap die op het schoolplein staat. ´s Middags spelen ze in de boomhut. En Bas de hond doet ook mee. Hij kan natuurlijk niet in de boomhut klimmen. Nee, Bas blijft beneden. Hij gaat lekker in het gras liggen en bewaakt de boomhut.

´s Avonds als Lotte in bed ligt komt mamma haar nog even instoppen. ‘ En Lotte, vind je het al een beetje leuk in het nieuwe huis?’ vraagt mamma. ‘Ja,’ zegt Lotte, ‘ Maaike is mijn nieuwe vriendinnetje en morgen gaan we weer in de boomhut spelen.’ Dan valt Lotte in slaap. Welterusten Lotte, slaap lekker. Wedden dat Lotte over Maaike, Bas en de boomhut droomt?

Post navigation