Ollie en Olliver maken een krant

‘Wat lees jij pappa?’ vraagt Ollie.
‘De krant,’ antwoordt pappa, terwijl hij verder leest.
‘Ja, maar wat staat er dan in de krant. Er staan zo weinig plaatjes in. Dat lijkt mij helemaal niet leuk. Das toch hartstikke saai!’

Pappa legt uit dat de krant helemaal niet saai is. Er staat namelijk nieuws in. Alle dingen die pas gebeurd zijn worden in de krant opgeschreven. Dan kan iedereen het lezen. Zo staat er in de krant dat de krentenbollen van Bakker Jansen nu nog lekkerder zijn. Of dat het in Spanje heel erg warm is. Alles eigenlijk.

Nu pappa het heeft uitgelegd snapt Ollie het een beetje. Maar toch vindt Ollie nog steeds dat het er maar saai uitziet.
‘Nou,’ zegt pappa, ‘dan ga je samen met Olliver een kinderkrant maken. En dan kunnen jullie net zoveel plaatjes plakken en gekleurde letters gebruiken als jullie willen.’ ‘Ja, maar waar moeten we dan over schrijven?’ vraagt Ollie. ‘Tsja,’ zegt pappa, ‘probeer dat maar eens samen Olliver te verzinnen.’ En dat doen ze.

Ollie en Olliver zijn de hele middag druk aan schrijven, knippen en plakken. Ze hebben wel 10 blaadjes vol. Dat wordt een dikke krant! Ze schrijven over de wipwap op het schoolplein en over het water in het zwembad. Maar ook over brood voor de eendjes en een wortel voor het paard. Het wordt een belangrijke krant!

Als de krant klaar is, zijn Ollie en Olliver heel trots. ‘Kom,’ zegt Ollie, ‘we laten hem aan pappa zien.’ ‘Ja, doei,’ roept Olliver. ‘Dat doen we dus mooi niet. Als jouw pappa de krant wil lezen, dan moet hij hem eerst kopen. Dat is met de echte krant ook zo, dus ook met onze krant.’ Ollie vindt het een beetje raar. Je hoeft toch niet overal geld voor de vragen? ‘En van het geld dat we voor de krant krijgen, gaan we een lekker ijsje kopen!’ legt Olliver uit. Kijk dat is inderdaad een goed idee van Olliver. Hij is toch wel slim hoor.

Samen lopen ze met de krant naar pappa. ‘Kijk eens pappa, de krant is klaar.’ Ollie laat de krant aan pappa zien, maar verstopt de krant daarna weer snel achter haar rug. ‘Zo kan ik het toch niet zien,’ zegt pappa. ‘Nee, dat mag ook niet want je moet de krant eerst kopen,’ legt Ollie uit. ‘Ja, want dan kunnen wij tenminste een ijsje kopen. Dat hebben we wel verdient,’ roept Olliver. Pappa moet lachen.
‘Dat hebben jullie slim bekeken. Weet je wat, ik koop de krant, maar dan moeten jullie voor mij ook een ijsje meenemen.’ En dat doen ze.

‘Weet je Ollie, morgen maken we wel honderd kranten. Dan kunnen we wel honderd ijsjes kopen!’ Maar dat wil Ollie niet. Honderd kranten! Das veel te veel! Morgen wil Ollie weer lekker buiten spelen.
Als ze later groot is maakt ze misschien wel weer eens een krant.

Post navigation