Waar zijn de pepernotes gebleven?

Piet Peternoot heet niet voor niets zo. Hij heet zo omdat hij de baas over de pepernoten is en dat is niet niks! Wanneer Sinterklaas met al zijn pieten per stoomboot naar Nederland vertrekt moet Piet Pepernoot zorgen dat hij genoeg pepernoten meeneemt. Genoeg voor alle kindertjes in Nederland.

Dit jaar heeft Piet Pepernoot extra veel pepernoten meegenomen, wel vierduizend zakken. Veel hè? Hij stopt ze in het ruim van de stoomboot. In speciale pepernotenkisten. Die kisten doet hij op slot want je weet het maar nooit… Zodra Piet Pepernoot de kisten op slot heeft gedaan gaat hij op het dek van de stoomboot zitten om een lekker dutje te doen. Hij is namelijk heel erg druk geweest met de voorbereiding en kan wel wat slaap gebruiken. Hij trekt zijn Pietenmuts over zijn ogen en valt in slaap.

Ondertussen is er voor de andere Pieten veel werk te doen. Ze moeten alle namen van de kindertjes nakijken en bekijken wie er lief of stout is geweest. Daarna moeten ze alle pakjes inpakken. Dat is een hele klus. De Namen Pieten lezen de namen, de Pakjes Pieten zorgen voor de pakjes en de Kook Piet kookt een lekkere maaltijd voor Sinterklaas en alle Pieten op de stoomboot. Ondertussen zorgt de Schoonmaak Piet dat de stoomboot netjes blijft.

Nu moet je weten dat de Schoonmaak Piet heel ijverig is. Hij poetst en veegt, stoft en dweilt. Hij houdt maar niet op. Iedere Piet die in de weg zit, duwt hij met de bezem aan de kant. Zo komt de Schoonmaak Piet ook in het ruim van de stoomboot, waar ook de pepernotenkisten staan… Bah, denkt de Schoonmaak Piet. Wat een rare kisten. En achter die kisten is het helemaal vies. Laat ik maar snel gaan schoonmaken. Hij tilt de kisten een voor een op en zet ze in een ander ruim, bij de pakjes. Daar horen ze natuurlijk niet te staan, maar daar houdt de Schoonmaak Piet geen rekening mee. Als alles maar schoon is.

Tegen het einde van de dag is Piet Pepernoot klaar met zijn dutje en besluit voor de zekerheid een kijkje te gaan nemen bij de pepernotenkisten. Hij loop de trap af naar het ruim van de stoomboot en doet de deur open……. Hij schrikt zich een pepernoot…. Het ruim glimt en blinkt, maar van de pepernotenkisten is geen spoor meer te bekennen…Piet Pepernoot wordt helemaal bleek om zijn neus. Wat verschrikkelijk. Hij rent naar boven naar de andere Pieten; ‘Jullie moeten me helpen. Alle pepernoten zijn weg. Ze zijn gestolen, ik weet het zeker!’ Alle Pieten schrikken. Geen pepernoten meer? Maar dat is vreselijk! Snel gaan ze met z’n allen zoeken. Ze kijken op het dek. In alle slaapkamertjes, in de keuken, zelfs in de slaapkamer van Sinterklaas. Maar nee hoor, geen pepernoot te vinden. Uiteindelijk kijken ze ook nog in het pakjesruim, je weet maar nooit, maar ook daar is niet te zien. Alleen maar pakjes en nog eens pakjes…

Sinterklaas heeft gemerkt dat de hele stoomboot in rep en roer is. ‘Wat is er aan de hand pieten?’ vraagt hij bezorgt. Piet Pepernoot loopt voorzichtig naar voren en stamelt ‘Sinterklaas, het is heel erg, maar de pepernoten zijn weg. We hebben overal gezocht. Ik had ze netjes in het ruim opgeborgen maar daar staan ze niet meer’. Sinterklaas kijkt een beetje boos. Hij snapt er niets van. ‘Laat alle Pieten onmiddellijk bij komen, dit moeten we uitzoeken en wel heel vlug!’ Een voor een komen de Pieten bij Sinterklaas, maar geen Piet die iets gezien heeft. Zelfs de Snoep Piet niet, terwijl die altijd precies weet waar al het lekkers bewaard wordt.

‘Pas, op. Aan de kant. Ik moet hier schoonmaken, jullie staan in de weg,’ daar zal je de Schoonmaak Piet hebben. Iedereen is druk bezig met het zoeken naar de pepernoten behalve de Schoonmaak Piet. Die is alleen maar weer druk met poetsen. ‘Zeg Schoonmaak Piet, heb jij toevallig de pepernotenkisten gezien?’ vraagt Sinterklaas. ‘O ja hoor,’ zegt de Schoonmaak Piet, terwijl hij ondertussen een aantal Pieten met zijn bezem aan de kant veegt. ‘Die staan bij de pakjes, ik moest het ruim schoonmaken dus heb ik ze verschoven.’ Alle Pieten kijken verbaasd naar de Schoonmaak Piet. Wel heb je ooit…..Iedereen heeft zich een pepernoot gezocht. Voor niets! O o, die domme Schoonmaak Piet ook. Alleen maar druk met poetsen.

Voor straf moet de Schoonmaak Piet de pepernotenkisten weer op de juiste plaats terugzetten en vroeg naar bed. Piet Pepernoot is blij dat de pepernoten weer terecht zijn. Stel je toch eens voor; in Nederland aankomen zonder pepernoten, dat kan toch niet!

Post navigation