Zonnebloem

Het was vakantie en Sanne en Rosa verveelden zich. Al drie keer had Sanne ze de poppen andere kleding aangegeven, en wel vier keer had Rosa haar knikkers geteld. Het waren er nog steeds 12. Daar hoorde ze gestommel in de gang. Ha fijn, daar was mamma weer. Ze was terug van boodschappen doen.

Ik heb iets leuks voor jullie meegenomen zei mamma en ze liet twee kleine zakjes zien. Een zakje was voor Sanne en eentje voor haar grote zus Rosa. Nieuwsgierig maakte Sanne het zakje open. Er zaten zaadjes in. Geduldig legde mama uit wat je daar mee kon. Je doet wat aarde in een potje en verstopt het zaadje in de aarde. Dan moet je elke dag met de gieter wat water over de aarde gieten. Na een tijdje komt er dan misschien een heel klein plantje uit. En dat plantje wordt groter en groter. En als het groot genoeg is komt er een grote gele bloem uit, een zonnebloem heet dat zo’n plant. Mama had ze zaadjes van de winkel gekregen. De winkel hield een wedstrijd. Wie de grootste zonnebloem kreeg, won een prijs:een mooi kweekkasje met allerlei zaden en een gieter. Dat leek Sanne en Rosa wel wat! Mama zocht meteen een mooie pot voor Sanne op. Sanne mocht hem vullen met aarde en Rosa de zonnebloempitten erin doen. Nu verveelden de meisjes zich niet meer. .

Oh, wat duurde het wachten lang. Sanne bleef maar kijken naar het potje, maar zag niks gebeuren. Mamma zei dat ze maar veel geduld moest hebben en goed voor het plantje moest zorgen. Sanne deed haar uiterste best en gaf de aarde elke dag water. En ja hoor, op een ochtend, toen Sanne wakker werd, zag ze een heel klein groen puntje boven de aarde uitsteken. Elke dag werd het groter. Na een hele tijd kwam er ook een prachtige gele bloem uit groeien. En het plantje van Rosa groeide ook zo goed! Hij werd nog groter dan die van Sanne. Dat vond Sanne niet leuk! Ze wilde dat die van haar groter was!

Sanne was zo boos, dat ze een schaar pakte en de zonnebloem van Rosa stiekem door midden knipte. Maar gelijk daarna had Sanne alweer spijt. Wat moest ze nu doen? Ze kreeg een idee. Ze pakte het plakband en plakte de twee stengels weer aan elkaar. Wat gebeurde er? Het plantje ging dood. En haar zus was boos. Mama ook, maar ze legde geduldig uit dat je een plantje niet meer zomaar aan elkaar kunt plakken. Levende dingen kun je niet meer aan elkaar plakken. Maar wel niet levende dingen zoals papier.

Sanne zei dat ze nooit meer zoiets zou doen. Met zijn drieën gingen ze toen aan de keukentafel zitten. Mama was niet meer boos en gaf Sanne en Rosa lekkere chocolademelk met een dikke plak koek.
En de zonnebloem van Sanne…die werd de grootste van de hele buurt . En Sanne en Rosa deelden samen de prijs.

Post navigation