Gezondheidsvoordelen van een saunabezoek

Algemene gezondheid en prestaties

Het is niet verrassend dat saunagangers het vaakst “stressvermindering” noemen als het belangrijkste voordeel van saunagebruik. Studies tonen aan dat de meeste ziekten (bijv. hartaandoeningen) op zijn minst gedeeltelijk stressgerelateerd zijn. Decennia van goed uitgevoerd, collegiaal getoetst medisch onderzoek naar sauna’s heeft aangetoond dat sauna’s diepgaande gezondheidsvoordelen bieden. Regelmatig saunagebruik toont aan dat de cardiovasculaire gezondheid verbetert, naast vele andere gezondheidsvoordelen. Kortom, regelmatig saunabaden is een heerlijke, feel-good en goed voor u aanvulling op uw algehele gezondheids- en welzijnsplan.

Goed voor je hart

Bij de hoge temperaturen van een traditionele of infraroodsauna wordt de huid warm en stijgt de lichaamstemperatuur. Als reactie op deze verhoogde warmteniveaus verwijden de bloedvaten nabij de huid zich en neemt de “cardiale output/circulatie” toe. Medisch onderzoek heeft ons geleerd dat de hartslag kan stijgen van 60-70 hsm (slagen per minuut) tot 110-120 hsm in de sauna (140-150 hsm bij intensiever baden), en na de afkoeling vaak tot onder normaal zakt. Het is aangetoond dat regelmatig saunagebruik het risico op sterfte door alle oorzaken en dodelijke hartincidenten vermindert, samen met een verminderd risico op beroerte en hypertensie.

Goed na het sporten

Sauna’s ontspannen spieren en verzachten pijntjes in zowel spieren als gewrichten. Onder de hoge hitte die door een sauna wordt geleverd, maakt het lichaam endorfines vrij, wat de pijn kan minimaliseren en vaak wordt geassocieerd met een ‘runner’s high’. Naarmate de lichaamstemperatuur stijgt in de hitte van de sauna, verwijden de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie toeneemt, wat op zijn beurt het natuurlijke genezingsproces van het lichaam versnelt. Gebruik na lichamelijke inspanning de hitte en stoom van een sauna om spierontspanning te bevorderen door de spierspanning te verminderen en melkzuur en andere gifstoffen die aanwezig kunnen zijn te elimineren.

Gifstoffen afvoeren

Door de hitte van een sauna begint de kerntemperatuur van het lichaam te stijgen. De zweetproductie is voornamelijk bedoeld om het lichaam te koelen en bestaat voor 99% uit water. Diep zweten in een sauna kan echter helpen de niveaus van lood, koper, zink, nikkel, kwik en chemicaliën te verminderen – allemaal gifstoffen die gewoonlijk worden geabsorbeerd door interactie met onze dagelijkse omgeving.

Stressverlagend

De warmte in de sauna helpt ons te ontspannen en reguleert het cortisolgehalte in ons bloed. Cortisol is het hormoon dat vrijkomt als we gestrest zijn, en een te hoog cortisolgehalte kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals problemen met het immuunsysteem en met slapen. Saunabaden verlaagt het cortisolgehalte in ons bloed en stimuleert in plaats daarvan de aanmaak van serotonine. Serotonine is ons “gelukshormoon” waardoor we ons goed voelen.

Tip: Sauna Thermen 5 Meiplein in Leiden

Onder sommige saunagangers een bekend adres; onder anderen een verborgen pareltje: Wellness in hartje Randstad: Sauna Themen 5 Mei.

Post navigation